tisdag 27 juli 2010

Det är ni kunder som måste skärpa er!

Tusentals ton prima mat slängs varje år och det är ni konsumenter som är orsaken. Men handlarna är inte oskyldiga de heller då de vägrar rea ut mat med kort bäst-före-datum av rädsla för prispress.

Enligt en undersökning som SvD tagit del av så slänger svensken tusentals ton fullt ätbar mat varje år. En lätt skrynklig paprika ratas – för att den är lite skrynklig. Enligt handlaren i artikeln är den därmed totalt osäljarbar. Eller är den det?

Rädslan för prispress

Vad händer om handlaren sänker priset på just den varan? Det sker i bland. Men inte särskilt ofta. Anledningen är att du som kund då blir besviken nästa gång du besöker butiken och får betala fullpris för icke-skrynkliga paprikor. Då gäller helt plötsligt principen paprika som paprika. Minnet är kort när kunden håller en fräsch paprika i handen och jämför priset på den med priset på förra veckans skrynkliga dito:

-Nämen guuu va dyrt! Jag väljer en annan butik!

Jakten på det ultimata bäst-före-datumet

Enligt undersökningen gräver många av er i hyllorna i jakten på ett bra bäst-före-datum. Logiskt? Ja, om man ska förbruka produkten några dagar senare. Men om den ska ätas samma dag då? Ja, då står ni fortfarande där och letar ett sent bäst-före-datum. Resultat: massor av fullt ätbar mat kastas.

Coop, en av de handlare som ingick i undersökningen, jobbar nu med att förbättra hanteringen av varor. Bland annat registrerar man all mat som kastas samt orsaken.

Frågan är om det hjälper så länge ni konsumenter stirrar er blinda på bäst-före-datum och ratar minsta lilla defekta paprika?

Läs mer här.

Inga kommentarer: