tisdag 3 augusti 2010

Sverigedemokraterna får 15%

Enligt opinionsmätningarna det senaste halvåret så ligger Sverigedemokraterna och skvalpar runt 5% men det är ett parti som antagligen kommer växa mer och mer och kanske få 15% av väljarna med sig.

Sedan i höstas tyder allt mer på att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. I opinionsmätning efter opinionsmätning ligger de och skvalpar runt 5%-strecket. Nu i den senaste från United Minds får de till och med 6,5% vilket får anses högt.

Livrädda riksdagspartier

Det är uppseendeväckande att de etablerade partierna alltid får stora skälvan när mätning efter mätning tyder på att Sverigedemokraterna faktiskt kommer in i riksdagen. De verkar vägra förstå varför partiet firar nya framgångar, i stället skriker de “rasism!” innan de slentrian- och rutinmässigt sticker huvudet i sanden som på en gemensam signal.

Nåväl, att förtränga verkligheten har aldrig fungerat i längden. Sverigedemokraterna kommer troligen fortsätta öka, vem vet, vid nästa val kanske de får uppåt 15% av väljarna?

Det smått komiska i det hela är att de sju etablerade riksdagspartierna har en väldigt stor del i Sverigedemokraternas framgång i och med att de konsekvent vägrar diskutera vissa frågor, främst då det havererade mångkulturella experimentet och massinvandringen från Mellanöstern och Afrika till Sverige.

Oheliga allianser

Om Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen i höst så kommer de andra partiernas trovärdighet att sättas på spel som aldrig för. Alla har sagt att de vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna om partiet hamnar i en vågmästarroll.

Vi kan med andra ord förvänta oss samarbeten över blockgränsen, troligen varianter som ingen kunnat drömma om tidigare. Vad säger till exempel Alliansröstaren om att dennes röst hjälper till att få igenom Miljöpartiets politik?

Det blir en mycket spännande sensommar och höst för den politiskt intresserade!

Fråga: -Tror du Sverigedemokraterna har potential att nå 15% av väljarna till nästa val?

Läs mer här, här, här, här och här.

United Minds
Sverigedemokraterna

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt!

Anonym sa...

Ja du har verkligen rätt!
Mitt ordspråk :
För Sverige i Sverige
Mot riksdagen och bättre vetande

Martin sa...

Tja, vågmästarposition skulle helt klart gynna SD eftersom alliansen kanske är dumma nog att samarbeta med MP, rent taktiskt vore det en önskedröm för SD om man kan bortse ifrån den ytterligare skada dylik konstellation kan hinna göra landet.

Däremot måste SD vara redo att tvinga fram ett nyval, jag är osäker på om det skulle gynna SD eller inte. Men är de inte det kommer jag förlora förtroendet för SD. Det var Ny Demokratis stora misstag.

magnus sa...

SD gör nog ett bra val, men om övriga partier inte ser upp utan fortsätter att vägra att se massinvandringens problem är nog taket för SD (i framtiden) inte 15 procent utan snarare 45 procent!

Tyvärr har SD nu inte särskilt bra utrikespolitik, och jag anser även att näringspolitik och och andra delar har en något för stel (etatistisk) syn på politik, men bättre än V, MP och S. Min bedömning från ekonomiskt liberal position.

Dock har SD:s program en bra syn på behov av lägre skatter, fritt näringsliv och en bra skol- och utbildningspolitik.

Tyvärr har de (politiskt program) en alltför negativ USA-bild, som jag vet att många nya SD:are inte alls har, vilket nog är arv från 90-talet. Det är ett område som Jimmie säger sig inte prioritera och där man någon gång måste välja sida. Då inget av blocken verkar vilja organisera samarbete med SD närmsta 4 år spelar nog den gamla USA- och Israel-negativismen i programmet mindre roll. Stöd till regering i sådana frågor bör ges av SD-riksdagsmän individuellt, men NATO-negativism i program verkligen en svaghet!

-
Några riksdagskandidater är högerextremister i meningen att de sjöng antisemitiska och nationalsocialistiska låter på SDU-resor till Tallin, som Petzäll och Almqvist gjorde... (Kaliber SR) (När jag nämnde detta på SD Television i en kommentar avstängdes jag från att kommentera för all frmtid -- så demokratiska är SD också!)

Tror att SD får 5-10 procent i detta val (odds försvinnande små!).

Anonym sa...

Svar till Martin

Vilka ska Alliansen samarbeta med om inte MP? SD är ju uteslutet har Reinfeldt sagt.

VX sa...

SD har potentialen att bli ett av Sverige's största partier.

Men BARA om man lyckas dra ut PK-proppen.. och det måste ske i tid, dvs snart..

Vi har inte råd med många år till av nuvarande politik.

V sa...

"SD har potentialen att bli ett av Sverige's största partier. Men BARA om man lyckas dra ut PK-proppen.."

Så SD måste skrika "döda negrerna, döda judarna" för att bli Sveriges största parti? För det är precis det dom vill skrika när dom gnäller om "PK".

Anonym sa...

SD kan inte få 15% med nuvarande partiprogram och nuvarande partiledare, det är nivåer som det betydligt seriösare dansk folkparti har och dit har SD långt kvar.

Alliansen+MP förefaller väl som det mest rimliga alternativet eftersom det är det enda parti som inte sagt att de inte kan tänka sig samarbeta med den andra sidan.

Personligen gillar jag inte alls MP och jag tror många alliansväljare delar min uppfattning... men jag tror många alliansväljare delar min uppfattning om att alliansen+MP vore bättre än alliansen+SD.

Frågan är hur mycket MP egentligen skulle kunna få att säga till om, deras stridslysta i förhandlingarna skulle antagligen inte vara jättestor och de står längre ifrån alliansen än de rödgröna vilket gör att de får förvänta sig mindre eftergifter.

Jag tror MP skulle satsa alla sina kort på miljöpolitiken (annars vore de ju inte mycket till miljöparti) och så länge som alliansen ser till att de inte får igenom något som skulle vara direkt skadligt för tillväxten så tror jag inte att deras väljare blir speciellt sura.

Tänkbart är väl höjd bensinskatt (vilket ändå kommer ske oavsett vilket block som vinner och även om SD skulle låtas vara med och samarbeta, då det helt enkelt är ett lätt försvarligt sätt att få in pengar till statskassan)
höjda klimatmål framförallt i förhållande till EU (vilket om det får gehör skulle innebära mindre tysk kolkraft och mer fransk kärnkraft)

sen blir det inget NATO heller, vilket det knappast skulle bli om SD rent hypotetiskt fick vara med... antagligen är C och KD fortfarande för fega för att erkänna att Sverige snyltar på USA och NATO. Där måste jag faktiskt ge SD en elloge för att erbjuda ett alternativ, visserligen ett dyrt alternativ.

Angående SD "ansvarsfulla" invandringspoltik så är jag rätt övertygad om att den skulle få motsatt effekt och istället öka problemmen. Visserligen vill SD begränsa invandringen, vilket jag tycker vore en vettig idé temporärt medan vi ser till få ordning på integrationen ordentligen. Men ett mer fientligt klimat kommer knappast lugna ner problemmen i t ex Rosengård, och SD kommer aldrig få igenom att kasta ut alla hur mycket de än vill (vilket för övrigt knappast skulle gynna Sverige då vore internationella ansseende skulle rasa ganska hårt).

VX sa...

@ V

Ni blir verkligen desperatare för var dag som går.. Tror du verkligen en enda tänkande människa tror på sådant dravel?

magnus sa...

"Anonym sa" skrev (anger aldrig ointelligenta någon signatur?): Angående SD "ansvarsfulla" invandringspoltik så är jag rätt övertygad om att den skulle få motsatt effekt och istället öka problemmen. Visserligen vill SD begränsa invandringen, vilket jag tycker vore en vettig idé temporärt medan vi ser till få ordning på integrationen ordentligen. Men ett mer fientligt klimat kommer knappast lugna ner problemmen i t ex Rosengård, och SD kommer aldrig få igenom att kasta ut alla hur mycket de än vill (vilket för övrigt knappast skulle gynna Sverige då vore internationella ansseende skulle rasa ganska hårt).

Du förordar således att vi ska bli offer för ett gisslansyndrom? Det är att frivilligt kapitulera.

Felaktigt är att SD vill kasta ut folk (hur många som helst tar du i med). Du har uppenbarligen inte läst deras program. Vidare kommer inte SD som ett vågmästarparti att dominera politik och invandringspolitik så att de ens om de haft det på sitt program kunnat göra det. Det begriper du nog.

du tycks utgå från en myt om SD samt på det felaktiga antagandet att SD kan kontrollera invandringspolitik om Alliansen får SD-stöd.

Du är även naiv om att MP inte är intresserade av annat än miljöpolitik. MP har faktiskt en mycket etatistisk politik (att stat och politik styr detaljer), och även stora skattehöjningar. Skattehöjningar en ofrånkomlig del av deras s k miljöpolitik.

När det gäller SD:s ekonomiska politik är den faktiskt rätt bra, med lägre skatter och större näringsfrihet. Detta trots att deras budgeten är oseriös om intäkter av minskad invandring. (Hittar nu inte ekonomiskt program på deras hemsida -- det försvann vid någon sajtflytt, kom tillbaka och försvann visst igen...).